In ieder mens zit een schrijver

21 april 2021

Cor

Nee joh, voor mij hoeven ze de rode loper niet uit te rollen. Waarom is deze loper doorgaans rood van kleur? Is rood de kleur van succes? Ik heb niets tegen rood, maar van mij mag het ook een knalgele of knalroze loper zijn. Je zult ongetwijfeld aanvoelen welke kant ik op wil met deze blog. Mijn mooie Mascolori-schoenen zullen overigens niet misstaan op de rode loper, waar veel gearriveerde schrijvers en talentvolle debuutauteurs overheen lopen als ze zich mogen voegen bij de crème de la crème van schrijvend Nederland. Concreet hebben we het dan over het Boekenbal.

Mag je jezelf wel een auteur noemen als je niet behoort tot de happy few die uitgenodigd worden voor het boekenbal? Wie bepaalt hoe goed je bent als schrijver? Wie bepaalt of jouw content in boekvorm gedeeld mag worden met de wereld? Wie bepaalt hoe jouw droom – het publiceren van jouw verhaal – in de markt gezet wordt? Wie bepaalt of jouw droom überhaupt werkelijkheid wordt? Dit lijken op zich redelijk eenvoudig te beantwoorden vragen, maar de werkelijkheid is weerbarstiger.

In Nederland kan óf een uitgever besluiten jouw boek uit te geven óf je besluit het heft in eigen hand te nemen en te kiezen om het in eigen beheer te doen. Beide hebben plussen en minnen. In het land van de oké-stempeltjes is het handig om te publiceren via een uitgever. Niet voor niets begon ik de eerste zin van deze alinea met de zinsnede: ‘’In Nederland kan een uitgever besluiten ….’’. De uitgever besluit dus of jij het oké-stempeltje verdient. Tot op zekere hoogte is het te begrijpen dat ze niet Jan en alleman toelaten en voorzien van het bewuste stempeltje. De schoorsteen van de uitgever moet blijven roken en uitgeverijen hebben een reputatie hoog te houden. Gelukkig springen er tegenwoordig uitgevers in het gat dat de grote bekende spelers laten liggen. Zij durven het aan om minder bekende of niet bekende schrijvers een kans te bieden.

Bottom line gaat het er Nederland nog steeds om om het oké-stempeltje te bemachtigen. Hoewel velen het dapper, stoer of cool vinden als je een boek in eigen beheer uitgeeft, word je in schrijversland toch al snel ingedeeld in de categorie `hobby-auteur’. Als je je boek niet via één van de bekende uitgevers publiceert, dan komt jouw boek niet op de stapel te liggen bij de boekwinkels die er toe doen. Groot in de landelijke media komen is over het algemeen ook een uitdaging als je je eigen pad kiest.

Ik hoop niet dat de moed je in de schoenen is gezonken na het lezen van de voorgaande alinea’s, want ook zonder een uitgever is het mogelijk om jouw droom te realiseren. Jouw droom om een boek uit te geven is te mooi en te belangrijk om het bij een droom te laten.

Zelf ben ik het levende bewijs dat je met succes in eigen beheer een boek uit kunt geven. Met mijn boek ‘’Ondernemers zijn net mensen’’ heb ik bewezen dat het wel kan. Ondernemers die ik heb geïnterviewd voor het boek zijn op basis van hun bijdrage gevraagd zitting te nemen in het panel van een BNR-radioprogramma. Ook is er een groot artikel over het boek verschenen in het AD en heb ik publicaties gehad in een aantal regionale bladen. Waar een wil is, is een weg. Deze wijze woorden uit grootmoeders tijd zijn nog steeds actueel. Mijn grote netwerk, niet te stoppen enthousiasme, hoge energielevel, gunfactor, onvoorwaardelijke steun van het thuisfront en het ontbreken van angst voor obstakels hebben ervoor gezorgd dat ik mijn droom kon realiseren. Wat ik heb gerealiseerd, is ook voor jou mogelijk. Sterker nog, ik ga je daar samen met een geweldig team bij helpen. Nee, we zijn geen uitgever. Nee, we zijn geen ghostwriters. Wat we wel zijn, lees je in het vervolg van deze blog.

Op weg naar het realiseren van mijn boek heb ik mezelf een groot aantal keren moeten stretchen, want ik ging gewoon beginnen, met mijn doel als belangrijkste brandstof. Tijdens de rit naar het eindstation, die ongeveer 2 jaar in beslag nam, heb ik megaveel geleerd en is mijn netwerk in zowel de breedte als de diepte enorm gegroeid. Dit heeft me een nog groter multidisciplinair netwerk opgeleverd. De kennis die ik heb opgedaan tijdens deze soms barre tocht wil ik graag aan jou beschikbaar stellen. Tenminste, als jij ook een droom hebt om een boek uit te geven. Een team van redacteuren, een vormgever, een fotograaf, een PR-strateeg, drukkers en een projectleider staat voor jou klaar om jou te faciliteren bij het realiseren van jouw droom.

Jij bepaalt in welke mate je ontzorgd of gefaciliteerd wil worden in het proces. Wij gaan dus niet op de stoel van de uitgever zitten. Jij bent zelf je eigen uitgever. Hoe cool is dat?

Tot slot, misschien is het tijd om het programma Heel Nederland Schrijft op de buis te brengen. Of The Writer of Holland. Bevestig een denkbeeldige kraan op je hoofd en zet deze open. Je zult verbaasd zijn over wat jij op papier weet te zetten. Op z’n Rotterdams zeg ik altijd: ‘’In ieder mens zit een schrijvert’’.

Deel dit artikel